Pretjerani optimizam

Ako čitate ovo, vjerojatno mislite: „Meni se ne će dogoditi ništa.“

To Vam želimo i mi. No, mi, financijski stručnjaci, moramo Vas upozoriti na jednu od najvećih obmana zvanu pretjerani optimizam.
Da se stvari događaju jasno nam je, ali obično mislimo da se to događa samo drugima, a ne i nama. Isto je mislila i osoba kojoj se dogodila nesreća. Uvjeravanje: „Ne ću nikad dobit rak, ne ću nikad imati prometnu nesreću, ne ću nikad oboljeti od korone“ nije pomoglo.

Za takvo je razmišljanje krivac pretjerani optimizam. Pretjerani optimizam je kognitivna iluzija s kojom živimo, a nismo ju svjesni. Bez pretjeranog optimizma naše bi nas shvaćanje o vlastitoj smrtnosti potpuno paraliziralo. Tako pretjerani optimizam pozitivno utječe na naše zdravlje jer podcjenjivanje pojedinih rizika pozitivno utječe kod smanjenja stresa.

Neuroznanstvenici su ustanovili da mozak negativne informacije istiskuje, a pozitivne ojačava. Tako je većina naših projekcija takva da na budućnost gleda previše optimistično. Zato smo kao ljudi skloni prevelikom zaduživanju na jednoj strani i neosiguravanju rizika na drugoj strani.

Neka pretjerani optimizam ne ugrozi Vašu budućnost. Rado ćemo Vas savjetovati i o ostalim financijskim pogreškama jer želimo Vašu sigurnu budućnost.